Przechowywanie produktów w przemyśle spożywczym: Przechowywanie produktów w temperaturze otoczenia, produktów chłodzonych i produktów mrożonych

  • Dexion - Food and Drink cube 00
  • Dexion - whiskey
  • Dexion - Food and Drink Storage 01
  • Dexion - Food and Drink Storage 02
  • Dexion - Food and Drink Storage 03
  • Dexion - Food and Drink Storage 04
  • Dexion - Food and Drink Storage 05
  • Dexion - Food and Drink Storage 06
  • Dexion - Food and Drink Storage 07
  • Dexion - Food and Drink Storage 09
  • Dexion - Food and Drink Storage 10
  • Dexion - Food and Drink Storage 11
  • Dexion - Food and Drink Storage 12
  • Dexion - Food and Drink Storage 13
  • Dexion - Food and Drink Storage 14
  • Dexion - Food and Drink Storage 15
  • Dexion - Food and Drink Storage 17
  • Dexion - Food and Drink Storage 18
  • Dexion - Food and Drink Storage 19

Rozwiązania dla przemysłu spożywczego

Wyzwania napotykane w przemyśle spożywczym wymagają maksymalizacji dostępnej przestrzeni magazynowej, obsługi różnych temperatur przechowywania produktów oraz kontroli szybkiego szybkim obrotu towarów przy jednoczesnym utrzymaniu wymogów higienicznych oraz wymogów związanych ze śledzeniem drogi produktów.

Oto niektóre z kluczowych problemów napotykanych przez naszych klientów.

  • Różne warunki przechowywania dla szybko rotujących i szybko psujących się produktów żywnościowych
  • Potrzeba przechowywania pod jednym dachem produktów w temperaturze otoczenia, produktów chłodzonych i produktów mrożonych
  • Przechowywanie produktów sezonowych o różnych czasach przydatności do spożycia
  • Wysokie koszty obsługi obszarów chłodniczych
  • Utrzymanie optymalnego czasu przydatności produktów do spożycia
  • Przechowywanie towarów wielkoilościowych o różnych masach
  • Kluczowe znaczenie procesu śledzenia produktów
  • Ścisłe wymogi higieniczne

 

W naszej prezentacji filmowej zobaczą Państwo, jak rozwiązaliśmy te problemy u niektórych z naszych klientów:

Zadzwoń dzisiaj Zadzwoń dzisiaj:
+48 22 295 08 00
Send us an email Kontakt:
Wyślij wiadomość
Zapisz się do naszego
Newslettera

  

Elastyczne systemy regałów do przechowywania żywności i napojów na paletach

Nawet w najnowocześniejszych magazynach produktów żywnościowych najczęściej stosowaną formą przechowywania palet pozostają standardowe regały paletowe. Elastyczność systemu polega na możliwości składania regałów w rzędy o pojedynczej lub podwójnej głębokości, w zależności od potrzeb magazynowych. 

  • Elastyczność składania
  • Wysokość do 30 m
  • Różnorodna szerokość i głębokość.
  • Nadają się do przechowywania wszelkiego rodzaju produktów żywnościowych i napojów
  • Regulacja wysokości dźwigara w zakresie 50 mm
  • Temperatura przechowywania od -30°C do +40°C
  • Galwanizowane wykończenie zapobiegające korozji nawet w niskich temperaturach

Produkty żywnościowe są zazwyczaj pakowane w sposób pozwalający na łatwe przechowywanie na paletach. W zależności od planu magazynu możliwe jest zastosowanie różnej szerokości przejazdów między regałami w celu zmaksymalizowania dostępnej przestrzeni magazynowej. System regałów z zasady nie podlega jakimkolwiek ograniczeniom w zakresie rozplanowania i zapewnia dostępność do wszystkich towarów w każdym momencie.

Więcej informacji na temat regałów paletowych

Przechowywanie żywności mrożonej przy maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni

W przemyśle żywnościowym konieczne jest stosowanie magazynów chłodniczych do przechowywania produktów mrożonych oraz do utrzymywania świeżości produktów szybko psujących się.

  • W magazynach chłodniczych idealnie sprawdzają się systemy ruchomych regałów paletowych, systemy drive-in i systemy satelitarne
  • Wysoka gęstość przechowywania zmniejsza objętość chłodzonej przestrzeni, co obniża koszty operacyjne.
  • Zautomatyzowane rozwiązania pozwalają na skrócenie czasu zlokalizowania palety w magazynie chłodniczym
  • Galwanizowane wykończenie zapobiega korozji nawet w przypadkach problemów z kondensacją pary wodnej
  • Nasze produkty doskonale sprawdzają się w trudnych warunkach, w temperaturach do - 30°C
  • Możliwość zmniejszenia powierzchni magazynowej

Więcej informacji na temat przechowywania żywności mrożonej.

Zwiększenie pojemności magazynowej produktów żywnościowych dzięki ruchomym regałom paletowym

Ruchome regały paletowe pozwalają na zwiększenie znaczne pojemności magazynowej dla produktów żywnościowych. Regały paletowe P90 umieszczane są na ruchomych podstawach napędzanych elektrycznie tak, aby utworzyć korytarz dostępowy. Eliminacja zbędnych korytarzy umożliwia przechowywanie większej ilości towarów na mniejszej powierzchni. 

  • Maksymalne wykorzystanie powierzchni magazynowej.
  • Dostęp do poszczególnych palet z produktami żywnościowymi
  • Większa elastyczność, możliwość stosowania przy przechowywaniu różnych rodzajów produktów żywnościowych
  • Wysoka gęstość magazynowania
  • Możliwość stosowania różnych rozmiarów i mas palet
  • Wymaga jedynie jednego korytarza dostępowego
  • Zakres temperatur od -30°C do +40°C

Obsługa chłodni wiąże się z wysokimi kosztami, w związku z czym często wymaga się gęstego upakowania magazynowanych towarów. Ruchome regały paletowe stanowią idealną odpowiedź na to wyzwanie, dzięki czemu są rozwiązaniem często stosowanym w przemyśle spożywczym.

Więcej informacji na temat ruchomych regałów paletowych.

 

„Dzięki przejściu na system ruchomych regałów paletowych zyskaliśmy ponad 1000 stanowisk paletowych w naszym magazynie pieczywa” [Timo Aho, kierownik magazynu w firmie Linkosuo].

 

Więcej informacji na temat naszych klientów. 

Przechowywanie w systemie FIFO pozwala na utrzymanie świeżości produktów żywnościowych

Nasze systemy składowania przepływowego dla palet i opakowań kartonowych idealnie nadają się do zastosowania w systemie FIFO. W przypadku wysokiego obrotu towarów, częstego w przemyśle żywnościowym, systemy składowania typu przepływowego dla palet i opakowań kartonowych zapewnia wysyłkę partii produkcyjnych we właściwej kolejności. 

  • Wymagana powierzchnia mniejsza o nawet 60% w porównaniu z konwencjonalnymi regałami.
  • Automatyczna rotacja towarów zapewnia lepsze śledzenie partii produktów żywnościowych
  • Metoda umieszczania i pobierania towarów z systemach FIFO wymaga jedynie dwóch korytarzy dostępowych
  • Szybkość działania pozwala na szybką obsługę zapobiegającą psuciu się towarów
  • Dostarczanie towarów do miejsca poboru odbywa się pod wpływem siły ciążenia, bez konieczności wykorzystania automatyki.

Palety z produktami żywnościowymi umieszczane są na nachylonych torach magazynowych; palety przesuwane są ku przodowi na rolkach pod wpływem siły grawitacji. Szybkość przesuwu palet można kontrolować poprzez system hamulców rolek. Sam przesuw można zatrzymywać przy użyciu separatorów.

Ten system przechowywania często stosuje się w produkcji napojów; wymaga on jedynie dwóch korytarzy dostępowych: do umieszczania towarów w regale oraz do pobierania towarów z regału. Więcej informacji na temat systemów typu przepływowego do palet i opakowań kartonowych.

Tu przeczytasz więcej o regałach przepływowych

Oszczędność czasu i miejsca w magazynie

System drive-in i system satelitarny eliminują zbędne korytarze dostępowe, a tym samym zapewniają idealne rozwiązanie do przechowywania towarów wielkoilościowych w przemyśle spożywczym. Systemy te pozwalają na zwiększenie ilości towarów przechowywanych na mniejszej powierzchni. Rozwiązania te można stosować w szerokim zakresie temperatur.

System regałów typu drive-in nadaje się do przechowywania dużych ilości tego samego rodzaju produktów żywnościowych i jest idealny do przechowywania produktów sezonowych w systemie FILO.

System satelitarny wykorzystuje półautomatyczną platformę poruszającą się między regałami w celu pobierania i umieszczania palet, oferując większą szybkość pobierania palet w przemyśle spożywczym.

  • Zwiększenie pojemności magazynowej
  • Rozwiązanie idealne dla towarów wielkoilościowych
  • Dodatkowa przestrzeń magazynowa na mniejszej powierzchni – oszczędność kosztów w warunkach chłodniczych
  • Platforma wahadłowa zapewnia większe szybkości pobierania palet w systemach FIFO i FILO.
  • System drive-in zapewnia zachowanie zasady FILO
  • Zakres temperatur od -30°C do +40°C

Więcej informacji o systemie drive-in i systemie satelitarnym.

Zadzwoń dzisiaj Zadzwoń dzisiaj:
+48 22 295 08 00
Send us an email Kontakt:
Wyślij wiadomość
Zapisz się do naszego
Newslettera

  

Niektórzy z naszych klientów w branży spożywczej:

  • B. Volwater & Zonen B.V, Niderlandy

    B. Volwater & Zonen B.V, Niderlandy

    Voltwater & Zonen podejmując decyzję o zwiększeniu pojemności magazynu przeznaczonego na produkowaną przez nich puszkowaną żywność, wybrał system półautomatyczny typu shuttle.

  • HahkaWay, Finlandia

    HahkaWay, Finlandia

    Firma HahkaWay Ltd dostarcza swoim klientom usługi logistyki chłodniczej. Produkty są składowane na przesuwnych regałach paletowych w stałej temperaturze -25º C, aby utrzymać niezmieniony stan żywności podczas jej przechowywania.

  • Oy Hartwall, Finlandia

    Oy Hartwall, Finlandia

    Regały wysokiego składowania są kluczowym elementem zautomatyzowanego systemu składowania w magazynie ASRS Hartwall w Lahti. Hartwall wytwarza wszystkie rodzaje napojów, zaczynając od wody przez napoje bezalkoholowe, a kończąc na piwach i cydrach