Skip to main content

Czy działają Państwo w przemyśle spożywczym? Z pewnością są Państwo pod ciągłą presją zwiększenia dostępnej powierzchni. Możemy w tym pomóc.

Jeżeli prowadzą Państwo magazyn produktów spożywczych, muszą Państwo kontrolować różne temperatury składowania, zapewnić dużą rotację produktów oraz higienę, a także możliwość śledzenia produktów. Nasze rozwiązania są na tyle wszechstronne, że spełnią indywidualne potrzeby magazynowe i pomogą w spełnieniu wymogów regulacyjnych.

Regały standardowe

Elastyczność systemu polega na możliwości składania regałów w rzędy o pojedynczej lub podwójnej głębokości

  • Wysokość do 30 m
  • Różnorodna szerokość i głębokość
  • Nadają się do przechowywania wszelkiego rodzaju produktów żywnościowych i napojów
  • Regulacja położenia belek w zakresie co 50 mm
  • Temperatura pracy od -30°C do +40°C
  • Galwanizowane wykończenie zapobiegające korozji nawet w niskich temperaturach

W zależności od układu magazynu, mogą Państwo wybrać różne szerokości korytarzy, aby zoptymalizować dostępną powierzchnię. Nie ma żadnych restrykcji, jeżeli chodzi o układ regałów. Zapewniają one łatwy dostęp do towarów w wybranym czasie.

Przechowywanie żywności mrożonej

W przemyśle żywnościowym konieczne jest stosowanie magazynów chłodniczych do przechowywania produktówmrożonych oraz do utrzymywania świeżości produktów szybko psujących się.

  • Wysoka gęstość przechowywania zmniejsza objętość chłodzonej przestrzeni, co obniża koszty operacyjne
  • Zautomatyzowane rozwiązania pozwalają na skrócenie czasu zlokalizowania palety w magazynie chłodniczym
  • Galwanizowane wykończenie zapobiega korozji nawet w przypadkach problemów z kondensacją pary wodnej
  • Działanie w temperaturach do -30°C
  • Możliwość zmniejszenia powierzchni magazynowej

Przesuwne regały paletowe

Eksploatacja chłodni może być bardzo kosztowna, w związku z tym zazwyczaj wymaga się rozwiązania pozwalającego na składowanie gęste. Przesuwne regały paletowe pozwalają na znaczne zwiększenie pojemności magazynowej dla produktów żywnościowych.

  • Maksymalne wykorzystanie powierzchni podłogi
  • Dostęp do poszczególnych palet z produktami żywnościowymi
  • Większa elastyczność, możliwość stosowania przy przechowywaniu różnych rodzajów produktów żywnościowych
  • Możliwość stosowania różnych rozmiarów i mas palet
  • Wymaga jednego korytarza na wózki
  • Zakres temperatury od -30°C do +40°C

Przechowywanie w systemie FIFO – dla utrzymania w świeżości produktów spożywczych

W przypadku dużej rotacji towarów systemy składowania typu przepływowego dla palet i opakowań kartonowych zapewnia wysyłkę partii produkcyjnych we właściwej kolejności. 

  • Wymaga do 60% mniej miejsca niż tradycyjne regały paletowe
  • Zapewnia lepsze śledzenie partii produktów spożywczych
  • Metoda umieszczania i pobierania towarów z systemach FIFO wymaga jedynie dwóch korytarzy dostępowych
  • Szybkość działania pozwala na szybką obsługę zapobiegającą psuciu się towarów
  • Dostarczanie towarów do miejsca poboru odbywa się pod wpływem grawitacji, bez konieczności wykorzystania automatyki.

Oszczędność czasu i miejsca

System drive-in i system satelitarny eliminują zbędne korytarze dostępowe, a tym samym zapewniają idealne rozwiązanie do przechowywania towarów wielkoilościowych w przemyśle spożywczym.

  • Pozwala usunąć zbędne alejki dostępowe
  • Zwiększenie liczby zapasów przy zredukowaniu powierzchni składowania
  • Odpowiedni dla dużego zakresu temperatur
  • Odpowiedni do składowania dużej liczby takich samych produktów
  • Idealny dla produktów sezonowych w systemie FILO (pierwsze przyszło, ostatnie wyszło)
  • Zakres temperatury od -30°C do +40°C